Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS.

Το βαμβάκι προτιμά ελαφρά όξινα προς ουδέτερη αντίδραση. Αν και το βαμβάκι έχει μεγάλες απαιτήσεις σε Κ συχνά δεν χρειάζεται Κ-λίπανση, αφού τα εδάφη στα οποία καλλιεργείται το βαμβάκι είναι συνήθως πλούσια σε Κ και φτωχά σε Ν. η Ν-λίπανση μπορεί να κυμαίνεται από 0-20 kg/στρ, ανάλογα με το ύψος της παραγωγής και την περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο.
Η εφαρμογή της Ν-λίπανσης κατά δόσης είναι τόσο αναγκαία, όσο πιο μεγάλη είναι η συνολική ποσότητα του Ν, ενώ όπου χρησιμοποιείται λίγο Ν, τότε σπουδαίο ρόλο παίζει η τοποθέτηση του λιπάσματος κοντά στο σπόρο.
Η λίπανση του βαμβακιού μπορεί να βασισθεί στην απομάκρυνση των θρεπτικών από το έδαφος αν απομακρύνεται μόνο η παραγωγή σε ίνες και σπόρους και αφού γίνει η διόρθωση ανάλογα με τα αποθέματα του εδάφους.
Επίσης η λίπανση μπορεί να στηριχθεί και στη φυλλοδιαγνωστική. Σαν κρίσιμες συγκεντρώσεις θεωρούνται 0,2% ΝΟ3- Ν (στους μίσχους) κατά την ανθοφορία 0,35% Ρ (στο έλασμα του φύλλου) 2,0% και 0,2% Mg (στους μίσχους) κατά το σχηματισμό των καρυδιών σε φύλλα που μόλις ωρίμασαν.
Το βαμβάκι έχει αυξημένες απαιτήσεις σε βόριο (Β)(50-100gr/στρ) και ίσως χρειαστεί σ’ ορισμένα εδάφη λίπανση με Β.
Σε εδάφη με υψηλό pH, ίσως είναι απαραίτητη λίπανση με Zn, ενώ μπορεί να λείψει και ο Fe σε αρδευόμενα εδάφη με την εναλλαγή των οξειδοαναγωγικών συνθηκών.

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.