ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ZEOPROFIT.

Το ρύζι είναι βασική τροφή για τον μισό περίπου πληθυσμό της γης. Η μέση απόδοση βρίσκεται σήμερα στα 400-600 κιλά / στρέμμα. Μερικές ποικιλίες έχουν δώσει παραγωγή πάνω από 1000 κιλά / στρέμμα.
Οι γενικοί κανόνες για τη λίπανση του σιταριού ισχύουν και για το ρύζι. Πρέπει όμως εδώ να ληφθούν υπόψιν οι ειδικές καλλιεργητικές συνθήκες που δημιουργούνται στους ορυζώνες.

 

Το ρύζι αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη που κατακλύζονται με νερό. Σε τέτοια εδάφη παίζουν σημαντικό ρόλο ιδιότητες όπως: διαπερατότητα και οξειδοαναγωγικό δυναμικό του εδάφους.
Οι ορυζώνες πρέπει να έχουν, αφ’ ενός μεν μικρή διαπερατότητα για να συγκρατούν το νερό και αφετέρου να μπορούν να εφοδιάζουν το ριζόστρωμα με αέρα. Έτσι, είναι επιθυμητό να υπάρχει ένα αδιαπέραστο στρώμα (φυσικό ή τεχνητό) σε βάθος 20cm περίπου, αλλά το επιφανειακό έδαφος πρέπει να είναι χλιαρό.
Οι αναγωγικές συνθήκες έχουν σαν αποτέλεσμα να ελευθερώνουν το μαγγάνιο και τον σίδηρο (στη δισθενή τους μορφή). Ακόμη και ένα μέρος του φωσφόρου ελευθερώνεται, όταν ο τρισθενής (φωσφορικός ) σίδηρος γίνεται δισθενής.

 

Πρόβλημα στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρουσιασθεί με την αναγωγή των θειικών (πχ ΝΗ4SO4 προς παραγωγή υδρόθειου Η2S. Το υδρόθειο είναι φωτοτοξικό, αλλά με τον σίδηρο μπορεί να σχηματιστεί FeS που καταπίπτει σαν ίζημα. Έτσι περιορίζεται η φυτοτοξικότητα του Η2S, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαλυτός σίδηρος στο έδαφός μας.
Για την αποφυγή της φυτοτοξικότητας καλό είναι να χρησιμοποιείται η ουρία αντί της θειικής αμμωνίας και ακόμη καλύτερα το φθηνότερο NH4Cl που χρησιμοποιείται στους ορυζώνες της Εγγύς και Άπω Ανατολής (Ασία).

Επειδή τα νιτρικά άλατα σε αυτό το περιβάλλον είναι εύκολο να αφαιρεθεί η οσμή τους , πρέπει να προτιμούμε τα λιπάσματα αμμωνίου και να τα τοποθετούμε στη ζώνη μείωσης πριν από τη σπορά (αρόσιμες ή ειδικές μηχανές). Ακόμα και η λίπανση επιφάνειας πρέπει να γίνεται με λιπάσματα αμμωνίου.
Οι απαιτήσεις του ρυζιού σε λιπάσματα F-K είναι: 10 kg P2O5 και 15 kg K2O για την παραγωγή 1000 kg φρούτων ανά στρέμμα.
Η απαιτούμενη ποσότητα αζώτου εξαρτάται από τον βαθμό χρησιμοποίησής της και είναι συχνά <50% (5-15 kg N / ha για μέση απόδοση σε 1-4 δόσεις). Η κατανομή του N σε δόσεις αποσκοπεί στην κάλυψη των κρίσιμων αναγκών και περιορισμού των ζημιών. Αποφασιστική είναι μια δόση στο σχηματισμό της ταξιανθίας.


Υπερβολική πάντως Ν- λίπανση μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα (πλάγιασμα, μείωση αντοχής κλπ).
Λίπανση με Ν στα τελευταία στάδια βελτιώνει την ποιότητα του ρυζιού, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για χώρες, όπου το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή των κατοίκων τους.

 

Συχνά μπορεί να λείψει από τα φυτά ψευδάργυρος (Zn) και πυρίτιο (Si) ίσως, που πρέπει να προστεθούν με λίπανση. Το πυρίτιο μαζί με το κάλιο κάνουν τα φυτά ανθεκτικά στις ασθένειες.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με το TORFOVIT στην καλλιέργεια του ρυζιού είναι η συνεχής παρουσία του νερού στο χωράφι και έτσι κάνει πιο εύκολη πλέον την εφαρμογή του. Ένας τρόπος είναι να προμηθευτούμε έναν μηχανοκίνητο ψεκαστήρα πλάτης που μπορεί να εκτοξεύσει το υγρό ψεκασμού ακόμη και 20-25 μέτρα και περπατώντας περιμετρικά στα αναχώματα να διασπείρουμε το TORFOVIT στη καλλιέργεια.
Ένας άλλος τρόπος είναι αυτός που εφαρμόζουν οι Ασιάτες που καλλιεργούν ρύζι με τη χρήση της τεχνολογίας του TORFOVIT και έχουν άφθονη εμπειρία. Συνιστούν την κατασκευή ενός ζυμωτή στην είσοδο του τηγανιού για να εφοδιάζει την καλλιέργεια με TORFOVIT. Ένας χωμάτινος ζυμωτής δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χωμάτινη δεξαμενή στην είσοδο του νερού στο χωράφι. Ο ζυμωτής για ένα τηγάνι 10 στρεμμάτων πρέπει να έχει τις εξής διαστάσεις: βάθος 1,5 μέτρο, πλάτος 3 μέτρα και μήκος 6 μέτρα. Αν το χωράφι σας είναι μικρότερο προσαρμόστε ανάλογα τις διαστάσεις κρατώντας σταθερό το βάθος.

Ο ζυμωτής γεμίζετε μέχρι ένα μέτρο με κοπριά πουλερικών που έχει ζυμωθεί με TORFOVIT ή γενικά με οργανικά υλικά που τα έχετε ζυμώσει εσείς. Το υπόλοιπο μισό μέτρο της δεξαμενής – ζυμωτή γεμίζει με νερό. Προσθέτουμε 60 λίτρα TORFOVIT και το αφήνουμε να ζυμωθεί με το οργανικό υλικό για 5-8 ημέρες. Στη συνέχεια διοχετεύουμε το νερό που καθώς μπαίνει στο τηγάνι για να ποτίσει το ρύζι παίρνει μαζί του και το TORFOVIT τα οποία σκορπάει σε όλη την καλλιέργεια. Κατά διαστήματα αναδεύουμε το νερό μέσα στο ζυμωτή για να παραλάβει το οργανικό φορτίο που υπάρχει μέσα.
Το νερό που φεύγει από το ζυμωτή και μπαίνει στην καλλιέργεια του ρυζιού έχει μαύρο χρώμα γιατί περιέχει τους μεταβολιτές, όπως αμινοξέα, πολυσακχαρίτες, οργανικά οξέα, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.


Ένα μειονέκτημα του ζυμωτή είναι ότι απαιτεί την κατασκευή του δίπλα σε δρόμο για να έχουμε τη δυνατότητα να εφοδιάζουμε με οργανικό υλικό.
Μετά τη συγκομιδή του ρυζιού φροντίζουμε να τεμαχίσουμε το άχυρο με καταστροφέα και ραντίζουμε το άχυρο με διάλυμα TORFOVIT σε ποσότητα 2 λίτρων ανά στρέμμα μαζί με ζεόλιθο (2 κιλά / 100 λίτρα νερού). Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε γρήγορη αποικοδόμηση του άχυρου, αύξηση της οργανικής ουσίας και δεν θα έχουμε προβλήματα στην επόμενη χρονιά με άχυρα να επιπλέουν στα τηγάνια.

 

Συνιστώμενες δόσεις:
• Ζεόλιθος 100 kg / στρέμμα
• 12,5 kg / 1000 λίτρα νερού
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΖΕΟΠΡΟΦΙΤ ΕΛΛΑΣ
• 30-0-0 + 4MgO + 0.1Fe + 0.3Β + 17% ζεόλιθος
• 28-8-8 + 0.5Zn + 13% ζεόλιθος
• 12-12-12 + 3MgO + 0.1Fe + 25% ζεόλιθος

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.