Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ


Κύριο χαρακτηριστικό των οικιακών λαχανόκηπων είναι η ποικιλία των ειδών που καλλιεργούνται. Έτσι οι οδηγίες μας δεν θα είναι εξειδικευμένες σε ένα είδος, αλλά θα καλύπτουν όλα τα είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν.


Πρώτο μέλημά μας είναι η βελτίωση της γονιμότητας του λαχανόκηπου γιατί αυτό είναι το Α και το Ω της πετυχημένης κηπουρικής. Αμέσως λοιπόν πρέπει να βάλετε σε εφαρμογή την κομποστοποίηση όλων των φυτικών υπολειμμάτων από το λαχανόκηπο και την κουζίνα του σπιτιού. Μάλιστα αν βρείτε τέτοια υλικά που άλλοι τα καίνε ή τα πετάνε πάρτε το και κάντε με αυτά το δικό σας οργανικό λίπασμα εμπλουτισμένο με ζεόλιθο. Προμηθευτείτε τον σχετικό εξοπλισμό και η απόσβεση του θα γίνει σε πολύ λίγα χρόνια η μήνες αν πρόκειται για κάδους κομποστοποίησης.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΛΒΟΥΣ
Σπόροι και βολβοί πρέπει να επεξεργάζονται με το ζεόλιθο πριν από τη φύτευσή τους. Για το σκοπό αυτό τους τοποθετούμε σε μια σακούλα πλαστική και ανθεκτική. Προσθέτουμε λίγο ζεόλιθο σε πούδρα (2-10gr ανάλογα με τη ποσότητα των σπόρων και βολβών), κλείνουμε τη σακούλα και με τα χέρια μας ανακινούμε πάνω-κάτω το περιεχόμενο της. Με αυτό τον τρόπο ο ζεόλιθος θα πάει και θα καλύψει όλους τους σπόρους και τους βολβούς εξωτερικά. Στη συνέχεια κάνουμε τη φύτευση ως συνήθως. Σκοπός αυτής της επεξεργασίας είναι η προστασία των βολβών, των σπόρων και των νεαρών φυτών από τα παθογόνα του εδάφους και η αύξηση της βλαστικής ικανότητας.
Εναλλακτικά μπορούν να ψεκαστούν με διάλυμα ζεόλιθου για 2-3 ώρες. Να αφεθούν να στεγνώσουν στη σκιά για άλλη μισή ώρα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη φύτευση. Σε περίπτωση προσβολής από παθογόνα οι χρόνοι τετραπλασιάζονται.

Φθινόπωρο - Χειμώνας: μετά τη συγκομιδή.
Σκόρπισμα στην επιφάνεια του χωραφιού όλων των οργανικών υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε στο χωράφι σας υπολείμματα από άλλα χωράφια που συνήθως οι περισσότεροι παραγωγοί πετάνε ή καίνε. Το υλικό είναι πολύτιμο βοήθημα για τη γονιμότητα του χωραφιού.
Ψεκάζουμε 12,5kg στα 1000lit H2O. Μετά από 2 εβδομάδες κάνουμε ελαφριά φρέζα.
Στις επόμενες χρονιές και με τη συνεχή χρήση του ζεόλιθου για μια τριετία, οι ποσότητες μειώνονται δραστικά, γιατί το έδαφος έχει αποκτήσει ωφέλιμους μικροοργανισμούς σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Προσθήκη ζεόλιθου σε πούδρα στις δόσεις που αναφέραμε συνίσταται ένθερμα και έχει πάρα πολύ μικρό κόστος σε σχέση με τη ωφέλεια που θα μας προσφέρει.

Άνοιξη: πριν από τη σπορά
Δύο βδομάδες πριν από τη φύτευση ψεκάζουμε το έδαφος για να αναγκάσουμε τους σπόρους των αγριόχορτων να βλαστήσουν. Μετά από 2 εβδομάδες από τον ψεκασμό, κάνουμε μια ελαφριά φρέζα για να παραχώσουμε όλα τα αγριόχορτα και είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ δια ροπάλου και σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας η χρήση ζιζανιοκτόνων για την καταπολέμηση των αγριόχορτων όπως και η καύση σε φυσικούς φράκτες που υπάρχουν γιατί εκεί καταφεύγει η ωφέλιμη πανίδα. Τα χόρτα δεν είναι άχρηστα υλικά για να τα καίμε η να τα καταστρέφουμε με ζιζανιοκτόνα. Αφήνοντας τα να μεγαλώσουν και κόβοντάς τα πριν σποριάσουν η μεγαλώσουν πολύ τα μετατρέπουμε σε οργανικό υλικό και στη συνέχεια σε χούμο που είναι η καλύτερη τροφή για τα φυτά που καλλιεργούμε.

Ανάπτυξη φυτείας: Ψεκασμοί φυλλώματος
Κάθε εβδομάδα στη διάρκεια της ζωής των λαχανικών μας ψεκάζουμε για την προστασία τους αλλά και για την υποβοήθηση της ανάπτυξης και καρποφορίας της.
1η εβδομάδα διάλυμα ψεκασμού με Totfovit
2η εβδομάδα διάλυμα ψεκασμού με Totfovit
3η εβδομάδα διάλυμα ψεκασμού με Totfovit
4η εβδομάδα διάλυμα ψεκασμού με ζεόλιθο.
Μετά από 2 μήνες τα διαλύματα γίνονται πιο αραιά. Το διάλυμα του totfovit διώχνει τα παράσιτα η ζυμώνουν τη τροφή που αποθηκεύουν για τις κάμπιες που θα προκύψουν μετά την ωοτοκία. Γίνονται προληπτικά και όχι μετά την εμφάνιση των προσβολών. Με τα παραπάνω σκευάσματα θα αποφύγουμε τη χρήση χημικών προστατευτικών.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και άλλα βιολογικά σκευάσματα ή να φυτέψετε ανάμεσα στα λαχανοκομικά σας αυτά που υποβοηθούν το έργο της φυτοπροστασίας όπως : κατηφές, ρετσινολαδιά, βασιλικός, μερικά δεύτερα κουτσούπια κα

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΡΠΩΝ
Ψεκάστε όλα τα προϊόντα που συγκομίζετε (φρούτα και λαχανικά) με ζεόλιθο για να αυξήσετε το χρόνο διατήρησης του στο ψυγείο ή στο ράφι.

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.