Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΒΡΩΜΗ, ΣΙΚΑΛΗ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS.

Καινούργιες ποικιλίες σιταριού μπορούν να αποδώσουν και πάνω από 1000 κιλά ανά στρέμμα αν όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Φυσικά, πρέπει να μας ενδιαφέρει όχι μόνο η απόδοση αλλά και η ποιότητα κυρίως, αφού το σιτάρι χρησιμοποιείται για διατροφή του ανθρώπου. Η ποιότητα του σιταριού, εκτός των άλλων, εξαρτάται κυρίως από την καλή και ισόρροπη θρέψη του φυτού.
Έτσι η λίπανση, θα πρέπει να σκοπεύει στο να εμπλουτίσει το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία σε τέτοια αναλογία που χρειάζεται το σιτάρι για να είναι η θρέψη του φυτού.
Ρύθμιση του pH του εδάφους με ασβέστωση (όξινα εδάφη) επιβάλλεται, ενώ δεν είναι απαραίτητη η οργανική λίπανση (με κοπριά). Παράχωμα της καλαμιάς απαιτεί προσθήκη αζώτου (Ν) σε ποσότητα 1% του βάρους του άχυρου.
Σε εδάφη με ουδέτερο προς το αλκαλικό pH (που απαιτούν τα σιτηρά) συχνά μπορεί να παρουσιασθούν ελλείψεις ιχνοστοιχείων, ιδίως μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου που διορθώνονται με τοπική οξίνηση του εδάφους (Ν- λιπάσματα) ή με διαφυλλική λίπανση με τα στοιχεία αυτά.
Η λίπανση με φώσφορο 0-15 (5) κιλά Ρ205 / στρέμμα και κάλι 0-20 (10) κιλά Κ20 / στρέμμα, πρέπει να γίνεται πριν ή κατά τη σπορά. Το σιτάρι χρειάζεται το περισσότερο κάλιο στα πρώτα στάδια (αδέλφωμα).
Προβληματική είναι η λίπανση με άζωτο. Το άζωτο είναι ο «βασικός μοχλός» για την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες του φυτού σε άζωτο, ιδίως στα πιο κρίσιμα στάδια ανάπτυξής του (αδέλφωμα, έναρξη στελέχωσης, εμφάνιση του στάχυ, ανθοφορία, καρποφορία).
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα του εδάφους σε Ν και ιδίως το γεγονός ότι, τα Ν λιπάσματα είναι αμέσως και για σύντομο χρονικό διάστημα προσιτά στο φυτό, χωρίζουμε τη Ν- λίπανση σε δόσεις έτσι, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του φυτού στα κρίσιμα στάδια.
Αν δεν γίνει το «σπάσιμο» αυτό της Ν- λίπανσης σε δόσεις και χορηγηθεί όλο το Ν στην αρχή, τότε εκτός των άλλων (απώλεια Ν – μόλυνση περιβάλλοντος κλπ) θα έχουμε και πολυτελή κατανάλωση με αποτέλεσμα να μην είναι ισορροπημένη η θρέψη του φυτού. Μπορεί τότε να παρουσιασθούν προσωρινές ελλείψεις άλλων στοιχείων και τα φυτά να προσβληθούν από ασθένειες, να «πλαγιάσουν» και γενικά να χάσουν την αντοχή τους στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.
Σε γενικές γραμμές η Ν- λίπανση του χειμερινού σιταριού μπορεί να γίνει ως εξής:
Α) Το φθινόπωρο με τη σπορά : 0-2 κιλά / στρέμμα , ανάλογα με τα αποθέματα του εδάφους σε Ν (προηγούμενη καλλιέργεια, λίπανση κλπ)
Β) Πρώτη δόση επιφανειακής λίπανσης με την έναρξη της βλάστησης (πριν το αδέλφωμα): 3-10 κιλά Ν / στρέμμα ανάλογα με τα αποθέματα του εδάφους σε νιτρικά ΝΟ3
Γ) Δεύτερη δόση μεταξύ αδελφώματος και στελέχωσης ( ύψους φυτών 10-20cm): 1-4 κιλά / στρέμμα , σαν επιφανειακή ή διαφυλλική λίπανση (πιθανόν μαζί ζιζανιοκτόνα, CCC = σταθεροποιητή στελέχους, κλπ).
Δ) Τρίτη δόση περί το τέλος της στελέχωσης ή πριν την εμφάνιση του στάχυ: 4-7 κιλά Ν / στρέμμα. Η δόση αυτή αυξάνει την περιεκτικότητα του καρπού σε πρωτεΐνες και βελτιώνει έτσι την ποιότητα.
Στη λίπανση κατά δόσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, λόγω ξηρασίας, να μην μπορέσει το φυτό να χρησιμοποιήσει το λίπασμα – που όμως το προσθέσαμε στην κατάλληλη εποχή – ή να κάψουμε τα φυτά μας (άλατα).
Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σιταριού – κατά μέσο όρο και για μια αρκετά ευρεία περιοχή εδαφοκλιματικών συνθηκών – αντιδρά στον λιπαντικό συνδυασμό : 9 (+9) – 8 ή 6 (6) -8-8
Τα φυτά αντέδρασαν τόσο στο άζωτο όσο και στο φώσφορο και στο κάλιο. Καλύτερα αποτελέσματα είχαμε όταν το άζωτο δινόταν : το ½ στη βασική με αμμωνιακά λιπάσματα και το υπόλοιπο στην επιφανειακή (πριν το αδέλφωμα) με νιτρικά λιπάσματα.


ΚΡΙΘΑΡΙ – ΒΡΩΜΗ – ΣΙΚΑΛΙ
Η βρώμη και η σίκαλη είναι λιγότερο απαιτητικά φυτά και μπορούν να καλλιεργηθούν στα φτωχότερα εδάφη. Όταν όμως καλλιεργηθούν σε γόνιμα εδάφη μπορούν να αποδώσουν όσο και το σιτάρι. Η λίπανση γίνεται όπως και το σιτάρι.
Το κριθάρι που χρησιμοποιείται για ζωοτροφή λιπαίνεται όπως και το σιτάρι, αφού είναι επιθυμητό να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (60-85%) και πρωτεΐνες (13-20%). Όταν όμως χρησιμοποιείται στη ζυθοποιεία θέλουμε να περιέχει μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (11%) και πολύ άμυλο και εκχυλίσιμα προϊόντα. Τότε αντενδείκτυται η τελευταία δόση του αζώτου, αλλά και η συνολική ποσότητα αζώτου δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 4-5 κιλά / στρέμμα.


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ:
• 100 κιλά / στρέμμα ως ενσωμάτωση στο έδαφος με ζεόλιθο
• 12,5 κιλά / 1000 λίτρα νερό πούδρα ζεολίθου
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ZEOPROFIT HELLAS
• 30-0-0 + 4MgO + 0.1Fe + 0.3B + 17% ζεόλιθο
• 28-8-8 + 0,5Zn + 13% ζεόλιθο
• 12-6-18 + 5MgO + 0.1Fe + 25% ζεόλιθο
• 12-12-12 + 3MgO + 0.1Fe + 25% ζεόλιθο

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.