Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΗΛΙΑΝΘΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ZEOPROFIT.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ:


Το φυτό κάνει τον κύκλο του από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα και πολύ καλή αντοχή στην ξηρασία. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αρδεύσεως απαραίτητο είναι ένα πότισμα 20 ημέρες περίπου μετά το δέσιμο των ανθέων. Σπέρνεται Μάρτιο – Απρίλιο με πνευματική μηχανή όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αποστάσεις σποράς είναι 75cm x 20cm. Βάθος σποράς 3-4 cm. Ανθίζει Ιούνιο – Ιούλιο. Συλλέγεται Αύγουστο – Σεπτέμβριο.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ


Επειδή το ριζικό σύστημα του ηλίανθου είναι βαθύ, ενδεχόμενη ύπαρξη αδιαπέραστου υπεδάφιου στρώματος πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπεδαφοκαλλιεργητή το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε το έδαφος είναι ξηρό και θρυμματίζεται εύκολα. Κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, συστήνεται βαθύ όργωμα με αναστροφή, που εξυπηρετεί στην καταπολέμηση χειμερινών ζιζανίων και στην ανακατανομή του φωσφόρου, που λόγω της δέσμευσής του στα ανώτερα εδαφικά στρώματα, δεν είναι διαθέσιμος στο βάθος όπου απαντάται το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού συστήματος. Οι ανοιξιάτικες επεμβάσεις που ακολουθούν αποσκοπούν στη δημιουργία κατάλληλης σποροκλίνης για την εξασφάλιση γρήγορου και ομοιόμορφου φυτρώματος, στη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους και στην καταπολέμηση των ανοιξιάτικων ζιζανίων.


ΣΠΟΡΑ – ΦΥΤΕΥΣΗ


Οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη επιλογή της κατάλληλης εποχής σποράς είναι η θερμοκρασία εδάφους που θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 8 βαθμών Κελσίου και η εδαφική υγρασία. Συνήθης εποχή σποράς είναι η περίοδος από μέσα έως τέλη Μαρτίου, οπότε ικανοποιούνται οι απαιτήσεις φυτρώματος σε θερμοκρασία και ταυτόχρονα αποφεύγεται η καταστροφή των σπορόφυτων από τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού. Η σπορά γίνεται γραμμικά με κοινές πνευματικές μηχανές σε αποστάσεις 75 και 100 cm μεταξύ και επί της γραμμής σποράς, αντίστοιχα. Ο συνήθης αριθμός φυτών ανά στρέμμα είναι 6.500 – 7.000 για αρδευόμενες καλλιέργειες ενώ για τις ξηρικές συνιστάται μειωμένη πυκνότητα της τάξης των 5.000 -5.500 φυτών / στρέμμα. Το βάθος σποράς κυμαίνεται μεταξύ 3-5 cm , ανάλογα με το μέγεθος του σπόρου, την εδαφική υγρασία και τη θερμοκρασία. Η ποσότητα του σπόρου είναι συνήθως 350-500 γραμμάρια / στρέμμα.


ΛΙΠΑΝΣΗ


Τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με τη λίπανση, είναι κυρίως το άζωτο που βοηθάει στην ανάπτυξη του ηλίανθου και ο φώσφορος που επηρεάζει την παραγωγή και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Λίπανση με κάλιο απαιτείται σε εδάφη όπου λείπει και κυρίως σε ελαφριά χωράφια. Συνιστάται η εφαρμογή 3 μονάδες Θείου κατά την περίοδο της σποράς με τη βασική λίπανση. Σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζεται στις Ελληνικές συνθήκες μια ισορροπημένη λίπανση με 8-10 μονάδες αζώτου (4-6 μονάδες κατά τη σπορά και τα υπόλοιπα με τη μορφή επιφανειακής λίπανσης), 5-8 μονάδες Φωσφόρου (κατά τη σπορά με τη βασική λίπανση) και 5-8 μονάδες Καλίου (κατά τη σπορά με τη βασική λίπανση) προσφέρει επαρκή θρέψη στα φυτά. Το Κάλιο είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εδαφών με έλλειψη στο στοιχείο αυτό. Συνιστάται η εφαρμογή 3 μονάδων Θείου κατά την περίοδο της σποράς με τη βασική λίπανση.
Το άζωτο είναι το καθοριστικότερο στοιχείο που εμπλέκεται με τις στρεμματικές αποδόσεις του ηλίανθου. Όσον αφορά το φώσφορο, το στοιχείο αυτό δεν απαιτείται από την καλλιέργεια αυτή σε σημαντικές ποσότητες, αλλά θα πρέπει να παρέχουμε τουλάχιστον τις μονάδες που πρόκειται να απορροφήσουμε από το χωράφι μας.


Συνιστώμενες δοσολογίες:
100 κιλά / στρέμμα ζεόλιθο για ενσωμάτωση
12,5 κιλά πούδρα ζεολίθου σε 1000 λίτρα νερό
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ZEOPROFIT HELLAS
• 30-0-0 + 4 MgO + 0.1 Fe + 0.3B + 17% ζεόλιθο
• 28-8-8 + 0,5Zn + 13% ζεόλιθο
• 18-7-12 + 4MgO + 0.1Fe + 0.5B + 10% ζεόλιθο

ZEOPROFIT HELLAS , 2ο km Thessaloniki - Halkidona, Postal code: 57007 Thessaloniki Greece e-mail : apothiki@zeoprofit.gr Tel. + (0030) 2391300761-2 Mobile / Viber (0030)6974366443

Please publish modules in offcanvas position.